Loading...
Panorámák / Templomok, haranglábak

Fa harangláb

Nyárádszentimre

Nyárádszentimre a Nyárádmagyaróst Nyárádszeredával összekötő 135-ös megyei úttól 2,5 km távolságra, a Barót- és Ámé-patak összefolyásánál lévő völgyben fekszik.

A falu nevét először az 1332-es pápai tizedjegyzékben, S. Emericus alakban jegyezték. 1566-ban Zentymreh, 1567-ben Zent Imreh nevű faluról írnak az okiratokban.

A templomot a faluba betelepülő lakosság a 13.század körül építette I. István király fiának, Szent Imre hercegnek tiszteletére, a közeli dombon. Orbán Balázs az 1860-as években még jó állapotban találta a gót idomú műemléket. Még láthatta a sokszögzáródású szentély csúcsíves diadalívét és a szentéllyel azonos szélességű hajó régi boltozatát helyettesítő, kazettás mennyezetet.A kazettákat virágok, szentek képei, bibliai és történelmi ábrázolások díszítették.

Az évszázadok során szenvedett kisebb-nagyobb átalakítások ellenére, a templom máig megőrizte egykori stílusát. A hajó csillagboltozata helyett stakatúrt készítettek, lebontották a diadalívet, ablakokat vágtak a falba, de a templombelső még így is megőrzött egy keveset a középkori hangulatából. A szószékkorona 1758-ban készült. A templomban 1820-tól van orgona.

Az ősi templom mellé – a feljárójának egyik gerendájába vésett évszám tanúsága szerint – 1785-ben készült el az új harangláb.




TÁMOGATÓK